duminică, 18 februarie 2018

Cum va pregatiti cand sunteti contabil incepator?

Timand cont de optiunile pentru scoala aleasa, pentru interesul personal asupra materiei, dar si de sansa pe care o aveti in a gasi un profesor bun, veti avea posibilitatea ca sa invatati mai multa ori mai putina meserie de contabilitate la cursuri.

Dar oricata teorie ati face, chiar si practica la cursuri – lucrari practice, monografii contabile – va spun, sunteti tare departe de realitatea care se gaseste in teren. Aveti nevoie de o practica intr-un mediu concret, nu intr-unul mimat, ca acela de la scoala. Aveti la dispozitie ceva mai multe optiuni pentru a va asigura de faptul ca, atunci cand va angajati, aveti macar o minima experienta in practica. Exista si avantaje in a angaja o persoana care nu stie mai nimic, dar nu este multa lume dispusa ca sa investeasca timp si bani in dumneavoastra, ca sa va creasca.

Internship

Aplicati pentru internship-uri ori summer school-uri pe cat de devreme puteti. Sa faceti parte dintr-un team care va pune in mana niste documente reale si care va pune in realitatea unor situatii, este adevarata 
binecuvantare pentru cariera dumneavoastra. Cautati intalniri, conferinte sau cursuri care se predau gratuit ori pentru niste sume modice. Nu va ganditi ca discutiile de acolo sunt mult peste cunostintele dumneavoastra. Asa invatati! Veti retine cateva notiuni, veti face unele legaturi intre informatiile deja detinute.

Voluntariat

Dupa ce aveti cat de cat un anumit nivel de cunostinte minime (stiti sa faceti operatii contabile de baza, atii vazut o balanta in viata dumneavoastra, stiti ce-s alea fise de cont dar si cum sa verificati un sold la un furnizor) faceti voluntariat pentru diverse societati. ONG-urile recruteaza astfel de volutari. Fiti sinceri cu ei si explicati-le ca nu va pricepeti foarte bine insa suteti dispusi sa cresteti impreuna.

Sunt si firme de contabilitate care angajeaza personal fara cunostinte practice, in sistemul de voluntariat (este legal acest lucru, el se poate realiza insa doar daca respectiva firma are un contract de colaborare pe aceasta directie cu scoala unde invatati – liceu sau facultate). Ori va vor plati putin. Nu uitati insa ca dumneavoastra sunteti acolo ca sa invatati. Banii vor veni ceva mai tarziu. Este important insa sa acumulati experienta necesara si sa fiti stapani pe meseria aleasa.

Pregatire continua 

Pregatiti-va acasa. Cititi orice blog sau website de contabilitate si legislatie. In unele dintre acestea veti putea gasi si inregistrari contabile pentru operatia discutata. Asa puteti afla ultimele noutati dar si dileme contabile, asa veti fi intotdeauna la curent cu informatia necesara si utila.

Instalati-va un program gratuit pentru contabilitate pe calculator si jucati-va cu inregistrarile sale. Imaginati-va ca aveti o firma care a facut, de exemplu, o cheltuiala cu oficiul postal. Cum ati inregistrat-o? Dar daca s-a achizitionat niste marfa? Dar daca e vorba despre un obiect oarecare de inventar?

Cititi ultima varianta a Codului fiscal!

Uitati, asta este tot ce si-ar dori mereu cineva sa faca, sa stea zile la rand (si multe) ca sa citeasca Codul fiscal de la cap la coada.... Daca sunteti student ori momentan fara slujba si aveti timp pentru asa ceva, faceti-o, este o experienta deosebita!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu